הקשר בין מחלות חניכיים לסיכונים רפואיים בלב

הקפדה על היגיינת השיניים והחניכיים תורמת לא רק לאיכות החיים, אלא גם לבריאות הכללית, כפי שהתגלה בשנים האחרונות. מספר מחקרים בתחום המיקרוביולוגיה הוכיחו שישנו קשר הדוק בין בריאות החניכיים לבריאות הלב; כלומר, מחלות חניכיים מגבירות באופן חד-משמעי את הסיכון ללקות במספר מחלות לב ואפילו בהתקף לב.

כדי להבין את החשיבות של הקפדה על שמירת בריאות החניכיים, הגיע הזמן לגלות את הקשר בין מחלות חניכיים ובין מחלות לב, וגם ללמוד כיצד תוכלו למזער את הסיכון ללקות בבעיות לב.

מהן מחלות חניכיים?

מחלת חניכיים (פריודונטיטיס) היא מחלה ברקמות אשר תומכות בשיניים כאשר הגורם המרכזי למחלות חניכיים הוא היווצרות של רובד חיידקים (פלאק) בחלל הפה. כתוצאה מאותו רובד חיידקים, נוצרת דלקת מקומית בחניכיים שגורמת להרס של הרקמות שעוטפות את השיניים.

אם לא מסירים את רובד החיידקים שנוצר בחלל הפה, הוא הופך לאבנית שלא ניתן להסיר באופן עצמאי המביאה לגירוי נוסף של החניכיים. למרבה הצער, 80% מהאוכלוסייה סובלים ממחלת חניכיים ברמה כזו או אחרת הנגרמת כתוצאה מצחצוח לא נכון, אי הקפדה על היגיינה אוראלית, מחלות רקע (כמו סוכרת) וגם נטילה של תרופות מסוימות.

סימנים למחלות חניכיים

אם אתם חושדים שיש לכם מחלת חניכיים שעלולה להוביל לבעיות בריאות נוספות, שימו לב לסימנים הבאים שמעידים על דלקת חניכיים:

  • הופעת דם בחניכיים בעת צחצוח או אכילה.
  • ריח לא נעים מהפה.
  • רגישות לחום, קור ומזונות מתוקים.
  • שינוי של צבע החניכיים מוורוד לכחלחל או סגול.
  • שיניים מתנדנדות (במקרים מסוימים, מחלות חניכיים גורמות גם לנשירה של שיניים).

הקשר בין מחלות חניכיים ובין מחלות לב

הקשר בין מחלות חניכיים ובין מחלות לב אינו מובן מאליו, שכן מדובר בשני איברים שאינם סמוכים אחד לשני ואין ביניהם חיבור גופני ברור. כדי להבין כיצד בריאות הפה משפיעה על בריאות הלב, צריך להעמיק את המבט לתוך כלי הדם; כאשר נוצר רובד חיידקים בחניכיים, הם נודדים באמצעות כלי הדם הישר אל תוך הלב.

כלומר, חיידקים מחלל הפה מגיעים בסופו של דבר ללב דרך אותם פצעים בחניכיים הנוצרים כתוצאה מדלקות. החיידקים הנודדים הללו מעלים פי 2 את הסיכוי ללקות במחלות לב שונות, כמו:

  • דלקת זיהומית של פנים הלב – זיהום בחלל הפה וחורים בשיניים מביאים למעבר של חיידקים לתוך הלב ולדלקת זיהומית של פנים הלב. מדובר במחלה לבבית קשה שדורשת אשפוז וטיפול אנטיביוטי ארוך-טווח, מה שמדגיש את החשיבות של שמירה על היגיינת הפה.

 

  • היצרות כלי דם – במחקר שפורסם בשנת 2000 הוצגו תוצאות מחקר שהראו קשר ישיר בין מחלות חניכיים ובין היצרות כלי דם: במחקר, שכלל למעלה מ-10,000 משתתפים, נמצא כי שלבים מתקדמים של מחלות חניכיים מביאים לעלייה משמעותית בכמות שלC -reactive protein ופיברינוגן שמהווים מדדים לדלקת. שני החומרים הללו מגבירים את הסיכון להיצרות כלי דם ונזקים נוספים לכלי דם כליליים.
  • התקף לב – כיום ידוע כי שומנים בדם, יתר לחץ דם, עישון וגורמים נוספים מגבירים את הסיכון ללקות בהתקף לב, אך אף אחד לא ניחש כי דלקת חניכיים תיכלל ברשימה הזו. במחקר שפורסם בשנת 2000 בקרב 120 נבדקים שלקו בהתקף לב, נמצא שהשכיחות של מחלות חניכיים בקרב הנבדקים גבוהה יותר לעומת שאר האוכלוסייה. אם כן, ישנו קשר בין דלקות בחלל הפה ובין התקפי לב; החיידקים שמצטברים בחלל הפה משתתפים בתהליך יצירת הקריש שסותם את כלי הדם בסביבת הלב, וגורם להתקף לב ונזק לאיבר החיוני הזה.

כיצד ניתן למנוע מחלות חניכיים?

הקשר הישיר בין מחלות ודלקות חניכיים ובין מחלות לב שונות מבהיר את החשיבות של שמירה היגיינת חלל הפה. כדי למזער את הסיכון לפתח בעיות לב, צריך תחילה למנוע או לטפל במחלות חניכיים, מה שתוכלו לעשות בקלות באופן הבא:

צחצחו שיניים בצורה הנכונה – הקפידו לבחור מברשת שיניים איכותית וצחצחו את השיניים שלכם כל בוקר וכל ערב. כדי לוודא שאתם מצחצחים את כל השיניים ומסירים מרבדי אוכל וחיידקים, הניעו את המברשת בכל חלל הפה וצחצחו את השיניים שלכם במשך 2 דקות לפחות.

השתמשו בחוט דנטלי – שיירי מזון בין השיניים מהווים קרקע פורייה להתרבות של חיידקים שניזונים מאותן חתיכות זעירות שנשארות בפה לאחר האכילה. כדי למנוע היווצרות של חיידקים מחוללי דלקת, השתמשו בחוט דנטלי לפחות פעם ביום או נקו את השיניים עם קיסמים דנטליים.

בצעו בדיקות קבועות – לא תמיד ניתן למנוע מחלות חניכיים באופן מוחלט מפני שהן מושפעות לא רק משמירה על היגיינת הפה, אלא גם ממחלות רקע, עישון, תרופות, ועוד. לכן, חשוב להקפיד ללכת לרופא שיניים ושיננית במרכז אחת לחצי שנה לפחות כדי לבדוק את מצב החניכיים והשיניים שלכם. באופן הזה תוכלו לגלות אם יש לכם התחלה של דלקת חניכיים או דלקת חניכיים מתקדמת ולטפל בה בהקדם כדי למנוע בעיות נוספות.

אין ספק ששמירה על בריאות חלל הפה היא חיונית, וחשיבותה מודגשת לאור הממצאים על הקשר הישיר בין מחלות חניכיים ובין מחלות לב. על ידי הקפדה על היגיינה אוראלית ובדיקות מקצועיות, תוכלו ליהנות מחיוך נעים ובריא במיוחד, בכל מובן.

 

שעות פעילות המרפאה: